ZWEM- EN WATERPOLOCLUB PWC BUITENPOST
www.pwcbuitenpost.nl

Nieuws

Steun de club met een lekkere rollade

Na het grote succes van vorig jaar is er ook dit jaar weer de rolladeactie. Met de opbrengst van deze actie kunnen we de contributie laag houden en leuke activiteiten organiseren. Wij willen dan ook iedereen vragen om ons op deze manier te steunen en te genieten van een heerlijke rollade van 1 kilo (varkensrollade, kiprollade of half-om-half rollade). De rollades worden verzorgd door Ambachtelijke slagerij Jan en Geertje van der Bijl uit Buitenpost. Dit jaar met een extraatje: er zit op elke rollade een bon met daarop een leuke kortingsactie. Deze bon kan worden ingeleverd bij slagerij van der Bijl in Buitenpost of Kollum.

Steun onze club PWC en bestel een lekkere rollade! Doe dit uiterlijk 7 december 2018. Dit kan bij een van onze leden of door een mailtje te sturen naar activiteitencommissie@pwcbuitenpost.nl.

Waterpolojeugd P.W.C. succesvol in De Kûpe 

Zaterdag 17 november had P.W.C. de organisatie in handen van het competitietoernooi voor de EG jeugd. Voor de thuisploeg P.W.C. stonden er drie wedstrijden op het programma: de eerste werd met duidelijke cijfers (5-0) gewonnen van het team van Orca. Bij de tweede wedstrijd was ook wethouder Jouke Spoelstra aanwezig. Hij mocht bij deze wedstrijd het startsignaal geven en de bal te water laten. De tegenstander was het team van HZPC/Avéna, tevens koploper in de competitie. Ook deze wedstrijd werd gewonnen door P.W.C. en wel met 7-5, een hele knappe prestatie. Als laatste werd er gespeeld tegen het team van De Reest uit Meppel. Met een eindstand van 6-4 kwam P.W.C. ook na deze wedstrijd als winnaar uit de strijd. Na dit toernooi staat het jeugdteam van P.W.C. nu gedeeld eerste in de competitie. Een geweldige prestatie van de jeugd en hun trainers Gerlof Solle en Marit Krottje wat zij in zo’n korte tijd hebben bereikt.
Wethouder Jouke Spoelstra opent de wedstrijd

Amficup zwemtoernooi PWC

Op zaterdag 23 juni organiseerde zwemvereniging PWC uit Buitenpost de jaarlijkse Amficup zwemwedstrijd. Voor deze wedstrijd werden, naast PWC, nog 3 verenigingen uitgenodigd: Avéna uit Joure, De Granaet uit Dokkum en De Wetterwille uit Burgum. Elke vereniging vaardigde 25 zwemmers af. Gestreden werd om de vele medailles die de zwemmers per afstand konden behalen. PWC wist de beker dit jaar helaas niet opnieuw te winnen. Avéna werd met 50 punten de winnaar, gevolgd door PWC met 48 punten, De Granaet met 41 en Wetterwille met 26 punten.

Vele PR’s werden gezwommen. De medailles werden binnen gehaald door Hidde Bruins Slot 3e op 25 school en 3e op 25 vrij, Aletta Leijendekker 1e op 50 vrij en 1e op 50 school, Renske Driessen 3e op 50 school, Roan Altena 2e op 50 rug en 1e op 100 wissel, Niek van der Meulen 3e op 50 rug, 3e op 100 wissel, Wilco Driessen 1e op 25 vrij, Margreet Bosch 1e op 50 rug, Lisanne Broersma 3e op 50 rug, Axel Jorn Veenstra 2e op 50 rug en Cédric van der Veen 2e op 100 

Waterpolo clinic PWC

Zaterdag 16 juni heeft KNZB Noord een Waterpolo clinic gegeven bij de zwem- en waterpolovereniging PWC in Buitenpost. In januari van dit jaar is de PWC gestart om een nieuw jeugdteam voor 7-13 jaar voor de waterpolo samen te stellen. Inmiddels is een gemengd team van enthousiaste jonge spelers in training. Doel is om volgend jaar mee te doen met de jeugdcompetitie. KNZB Noord juicht dit initiatief toe en stelde voor om een clinic te verzorgen.

Hoofdtrainer bij SGHA Heerenveen  Sander Bathoorn en 2 spelers uit de 1e klasse, Tristan Zwart en Onno van der Werf,  verzorgden een leuke en leerzame clinic. De 13 jonge spelers kregen eerst een introductie over waterpolo en technieken. Hierna mochten zij de technieken in het water uitvoeren. De 1e helft duurde maar een half uur maar was best intensief. Tijdens een korte pauze werd een demonstratie gegeven door de 2 spelers van SGHA, de beide trainers van de PWC, Gerlof Solle en Marit Krotje en Grietje Schouwstra namens de dames team van de PWC.  Zo was goed te zien wat voor snelle, krachtige teamsport waterpolo is.

Hierna kregen de jonge spelers spelenderwijs les over baltechnieken. Al met al een ontzettende leuke en leerzame clinic.

Bron: nieuwsuitkollum.nl

Per direct nieuwe trainer gezocht!

We zijn nog steeds op zoek naar een enthousiaste trainer! 
Ben jij of ken jij iemand die deze sportieve en gezellige groep training wil geven? Neem dan contact op met Johan Driessen via pwc@zwembond.nl De club biedt ook mogelijkheid tot opleiding. Zoals iedere vereniging zijn we sterk afhankelijk van vrijwilligers en zijn wij op zoek naar versterking binnen onze trainersgroep. Binnen het wedstrijdzwemmen zijn wij op zoek naar een train(st)er voor een groep ervaren zwemmers in de leeftijd vanaf 18 jaar. Zij zwemmen op zowel woensdag- als vrijdagavond. Voor nu zijn wij op zoek naar een train(st)er voor de vrijdagavond van 20.30 uur tot 21.15 uur.

Jeugdig publiek bij waterpolowedstrijd PWC

(Door: Grietje Schouwstra)
Afgelopen zaterdag 14 april 2018 speelde het seniorenteam van Zwem- en Waterpolovereniging PWC hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dit onder support van de jonge aanwas van PWC.

In januari is PWC gestart met een jeugd waterpolo afdeling. Hier is veel animo voor en er wordt zeer enthousiast en gedreven getraind onder leiding van twee enthousiaste jonge jeugdtrainers. Na het vele trainen, waarbij ook altijd een partijtje wordt gespeeld, was het wel eens interessant om te zien hoe het er bij een waterpolowedstrijd aan toe gaat. Enkele gespannen en enthousiaste pupillen met begeleiders zaten langs de badrand de spelers aan te moedigen. Tegelijkertijd kregen ze hierbij speluitleg van hun trainer.

Het herenteam maakte er een sportieve wedstrijd van, mooie doelpunten, goed verdedigde acties en zelfs een strafworp. Het was een wedstrijd waarbij de beide teams aan elkaar gewaagd waren. Deze wedstrijd had alles in zich om de jeugd een goed beeld te geven van hoe het er bij een waterpolowedstrijd aan toe gaat.

Gelukkig voor de jeugd en goed voor de stand van ons herenteam, werd na een periode van gelijk opgaande score, de wedstrijd met overmacht uitgespeeld en gewonnen met 15-7. Met nog één wedstrijd te gaan draait ons herenteam goed mee in de competitie en gaan ze voor een plek bij de eerste drie.

Zwem- en Waterpolovereniging PWC leidt Lifeguards op

(Door: Grietje Schouwstra)
Met de komst van een nieuw zwembad in de gemeente Achtkarspelen heeft Zwem- en Waterpolovereniging PWC alvast geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe lifeguards. Tezamen met deelnemers vanuit zwemvereniging ZPD, docenten van het Lauwers College en medewerkers van zwembad de Kûpe, is er door een aantal PWC-leden een lifeguardopleiding in zwembad de Kûpe gevolgd.

Afgelopen februari is er gestart met de opleiding, waarna de eerste 10 deelnemers in maart met goed gevolg examen hebben gedaan. Een volgende groep van 14 personen mocht afgelopen vrijdag 13 april 2018 examen doen en laten zien dat ook zij bekwaam zijn in het reddend zwemmen. Zij moesten onder andere laten zien dat zij iemand uit het water kunnen redden, iemand over 50 meter kunnen vervoeren en een drenkeling van de bodem kunnen opduiken.

Als PWC zijn we blij dat we nu zoveel bekwame mensen aan het bad hebben staan en hierdoor onze leden veilig in het zwembad kunnen laten zwemmen.

2e in de Fryselcup! 

(Door: Hester Ludema)
Zaterdag was de laatste Fryselcup wedstrijd van dit seizoen. In de laatste tussenstand stonden we op een 2e plaats, 11 punten achter de nummer 1. We hebben tijdens de laatste wedstrijd een grote inhaalslag gemaakt tot 4 punten verschil, maar zijn uiteindelijk toch 2e geëindigd met 7 punten achter Avéna. Voor 2 zwemmers was dit de eerste wedstrijd. Een beetje gespannen verschenen ze voor de eerste keer aan de start. Maar wat een keurige prestaties hebben zij neergezet! Voor de eerste keer meedoen en dan beide al 1x als 4e eindigen. Petje af!

Fryselcupzwemmers bedankt voor jullie inzet. Goed gedaan!

(Door: Nynke Sijtsma)
Zaterdag 7 april werd de laatste wedstrijd voor de Fryselcup gezwommen. Met 24 zwemmers reisden we af naar Sneek.  Na een hele spannende finale wisten wij net niet opnieuw de Fryselcup te bemachtigen. De PWC heeft nog wel een eindsprint kunnen trekken in het puntenaantal maar kon het gat niet meer dichten. Door de gretigheid van de zwemmers om de titel te prolongeren zijn er nog wel vele PR' s gezwommen. Al met al een heel mooi resultaat.

Statiegeldflessenactie Coop

Dit kwartaal kan het statiegeld van de lege flessen, welke worden ingeleverd bij COOP Buitenpost, gedoneerd worden aan PWC.
Deze spaaractie is begonnen op 1 april 2018 en duurt tot en met 30 juni 2018. Bij het inleveren van de lege frisdrankflessen, kratten bier etc. kan worden gekozen voor de optie "doneren". Het uiteindelijke bedrag dat in deze drie maanden bij elkaar wordt gespaard, wordt door de COOP verdubbeld!

PWC wil de opbrengst van deze actie graag gebruiken voor de aanschaf van o.a. flippers en/of andere attributen, zodat er nóg beter getraind kan worden. Om ook de COOP een beetje te bedanken voor deze actie zou het mooi zijn dat wij ook (een deel van) de boodschappen bij COOP halen. Vanaf woensdag 11 april 2018 kunnen de lege flessen ook in het zwembad worden ingeleverd in de speciale zak. Let op: eigen merk flessen van bijvoorbeeld de Lidl kunnen niet worden ingeleverd.

1-uursestafette 2018

Afgelopen zaterdag 31 maart deed PWC met drie teams mee aan De Pinguin 1-uursestafette in Hoogezand. Hierbij was het de bedoeling om in een team van zwemmers in één uur een zo groot mogelijke afstand af te leggen, door om en om 50 meters te zwemmen. 's Ochtends beet het eerste en jongste team de spits af. In een gemixt team met zwemmers onder de 13 jaar zwommen zij bijna vier kilometer, om precies te zijn 3920 meter. Tijdens de races bleken de zwemmers fanatiek te zijn en de tussenuitslagen werden door hen dan ook goed in de gaten gehouden. In de middag was het tweede team aan de beurt. Tussen het geweld van alle andere (heren)teams zwommen zij met zijn allen bijna 5 kilometer, namelijk 4800 meter. Meteen na de race werd al over deelname van volgend jaar gesproken! 's Avonds maakte ons masterteam hun opwachting. De verwachtingen waren hoog gespannen en het is hen dan ook gelukt hun eigen afstand van vorig jaar te verbeteren. De zwemmers gaven alles wat ze in zich hadden en zwommen uiteindelijk 5750 meter. Hiermee behaalde dit team de tweede plaats!  Als een van de weinige teams die nog aanwezig waren konden zij hun beker in ontvangst nemen. Een leuke en geslaagde dag voor PWC! 

Geslaagde eerste training jeugdwaterpolo

Afgelopen woensdag 10 januari vond de eerste training van de jeugdwaterpolo plaats. Dit was een succes! Onder leiding van de nieuwe trainer Gerlof deden zo'n vijftien kinderen mee aan deze feestelijke training. Wethouder Jouke Spoelstra was aanwezig om de training te openen en kon natuurlijk niet achterblijven. Hij sprong zelf ook in het water om een balletje mee te gooien. Zijn belevenissen in het zwembad deelt hij in zijn vlog.

Daarnaast waren er verschillende media aanwezig om deze bijzondere gebeurtenis vast te leggen. Omrop Fryslân maakte een korte reportage met daarin beelden van de training en een interview met onze secretaris en waterpoloster Grietje. Ook een fotograaf RTV NOF was er bij en schreef over deze avond dit stukje inclusief fraaie foto's. 

Ben je na het zien van de beelden enthousiast geworden en wil je zelf ook eens mee doen met de jeugdwaterpolo? Kom dan eens langs en train vier keer vrijblijvend mee! Bekijk alvast de trainingstijden of neem contact met ons op.

© Foto's: Tim Groeneveld

  

Selectiegroep gestart

PWC is in het nieuwe jaar gestart met een nieuwe selectiegroep. Deze groep heeft als doel PWC te laten promoveren uit de D2 competitie naar de D1 competitie.

De selectiegroep bestaat uit zwemmers die gemotiveerd en enthousiast zijn. Zij willen iets bereiken, graag iets nieuws leren en willen daar graag voor trainen. Deze groep traint drie keer in de week (zie de trainingstijden). De trainingen worden gericht op de slagen die tijdens de competitiewedstrijden worden gezwommen  en worden zo gegeven dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op de wedstrijd.

Van de zwemmers in deze groep wordt er het volgende van je verwacht:

·        Aanwezigheid, er wordt van je verwacht dat je gemiddeld maximaal 1 training in de maand overslaat

·        Je bent gemotiveerd, je wilt graag leren sneller en beter te zwemmen.

·        Je zwemt zoveel mogelijk wedstrijden, waarvan in ieder geval alle competitiewedstrijden.

·        Je (school)werk leidt niet onder de trainingen.

Wanneer je enthousiast bent en bij de selectiegroep wilt komen zwemmen kun je terecht bij de trainers Sander of Jeroen. Je vragen of aanmelding kun je ook sturen via het contactformulier.
Recordbedrag verloting PWC 

Tijdens de clubkampioenschappen was er een verloting, georganiseerd door onze activiteitencommissie en sponsorcommissie. De opbrengst van de verloting was maar liefst €361,-. Dit is een recordbedrag in de P.W.C. geschiedenis en dus voor herhaling vatbaar! 

Sponsoren bedankt!

De prijzen waren beschikbaar gesteld door: Texaco Veenstra, Poiesz, cafetaria ‘t Twaspan, Slagerij Jan & Geertje v/d Bijl, Mulder Agro, COOP, Binnenmarkt, Bakkerij Gouma, Enorm v/d Veen, Bloemtique, Read Shop, Pedicure Sita, Op ‘e Stal, Bakkerij v/d Bijl, Haarzaak en Kapenga Wonen.

Clubkampioenschappen 10 november 2017

Op 10 november 2017 hebben we onze jaarlijkse ledenvergadering met aansluitend de clubkampioenschappen gehouden. Het was een geslaagde avond! Op de foto hieronder de dame en heer die zich voor het komende jaar clubkampioen mogen noemen.

Kyra Kootstra en Herman Buist: kampioenen 2017Webshop Zwemvereniging PWC Online!

We zijn als zwemvereniging PWC een samenwerking aangegaan met Textielstra.nl voor de levering van onze clubkleding.

Het is nu mogelijk om via http://www.pwcbuitenpostshop.nl of de link van Textielstra op deze website, kleding online te bestellen.

Textielstra zorgt voor de hele afhandeling en zorgt ook voor de levering bij jullie thuis.Ook eventuele klachten zullen door Textielstra behandeld en opgelost worden.  

Met elke bestelling die je doet, gaat 10% van de omzet die in deze webshop gehaald wordt naar onze zwemvereniging.

PWC Kampioen Fryselcup

De zwemmers van zwemclub PWC uit Buitenpost hebben afgelopen zaterdag historie geschreven door, voor het eerst sinds het bestaan ervan, de Fryselcup te veroveren.

De Fryselcup zwemwedstrijden vinden vijf keer gedurende het zwemseizoen plaats. Elk jaar strijden Avéna uit Joure, De Vikings uit Harlingen, Neptunia’24 uit Sneek, zwemclub Bolsward/Workum en PWC uit Buitenpost om de fel begeerde beker van de Fryselcup.

Na vier wedstrijden stond PWC bovenaan met 23 punten voorsprong op de nummer twee Avéna. PWC reisde met maar liefst vijfentwintig enthousiaste zwemmers af naar Sneek met maar één doel: de beker meenemen naar Buitenpost. Er werd goed gezwommen, vele PR’s sneuvelden en de sfeer zat er goed in, niet alleen bij de zwemmers maar ook bij de meegereisde supporters.

PWC heeft ook deze laatste wedstrijd de meeste punten bij elkaar gezwommen en mag zich dit seizoen dus Fryselcup winnaar noemen. 

[Bron: Kollumercourant]