ZWEM- EN WATERPOLOCLUB PWC BUITENPOST
www.pwcbuitenpost.nl

NIEUWSWaterpolo Clinic 15 Augustus

Verveel jij je deze zomervakantie? Kom dan kennismaken met de sport waterpolo! Op 15 augustus organiseren wij een waterpolo clinic voor iedereen die het leuk lijkt en natuurlijk van zwemmen houd! Meld je HIER aan.

Of stuur een mail naar jeugdwaterpolo@pwcbuitenpost.nl 

Neem natuurlijk zoveel mogelijk vriendjes , vriendinnetjes, broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes mee! Dan maken we er samen een leuke middag van!!

Nieuws! Vanaf maandag 18 mei gaat De Kûpe weer gefaseerd open en wij mogen ook weer starten! Hetzij wel op iets andere tijden en in andere vorm. We zijn als bestuur en trainers hard bezig een plan te maken en sturen hierover een mail naar alle leden als dit plan klaar is. Op dit moment kunnen we echter nog geen startdatum geven. Wordt vervolgd!----------------

22-03-2020

In lijn met de laatste berichtgeving vanuit de regering en het RIVM heeft de KNZB besloten om alle activiteiten t/m 6 april 2020 af te lassen. Wij als vereniging volgen hierin de KNZB, dat betekent dat we alle zwem- en waterpolotrainingen t/m 6 april 2020 laten vervallen. Daarnaast gaan de volgende activiteiten ook NIET door:

•       26 maart 2020: raadsvergadering over besluitvorming nieuwbouw zwembad (dit wordt allemaal uitgesteld, de bouw zal waarschijnlijk ook later starten dan gepland)
•       Poiesz Jeugdsponsoractie stopt per direct. Elke deelnemende vereniging ontvangt € 1000,-. Het is niet meer mogelijk om sponsormunten te sparen. Onze actiedag op zaterdag 4 april komt daarmee ook te vervallen.
•       4 april 2020: Fryselcup te Buitenpost


12-3-2020 23:15 Update:

Zwembad de kupe heeft besloten om het zwembad tot 31 maart te sluiten. (

https://www.achtkarspelen.nl/inwoners-achtkarspelen/nieuws_43791/item/coronavirus-covid-19_46571.html )


12-3-2020 19:00

Nieuws betreft het Coronavirus:

Alle zwem- en waterpolo trainingen stoppen
Zwem- en waterpolovereniging PWC volgt de richtlijnen van de KNZB en heeft daarom besloten alle training per direct tot 31 maart te stoppen.
Dit betekent ook dat alle zwem- en waterpolowedstrijden die ingepland staan niet doorgaan.

Zie hieronder bericht KNZB.

De KNZB heeft conform de vandaag bekendgemaakte richtlijnen van het kabinet en het RIVM besloten alle competities die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 31 maart. De KNZB adviseert daarnaast alle verenigingen om geen verenigingsactiviteiten te organiseren tot en met 31 maart. Naast de wedstrijden geldt dit advies dus ook voor het leszwemmen, trainingen en andere activiteiten die in verenigingsverband plaatsvinden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met ons bestuur via info@pwcbuitenpost.nl

Houd de mail/ website en Facebook in de gaten voor updates.

Komende zondag 8 maart hebben we als Zwem- en Waterpolovereniging PWC de eer om weer een waterpolotoernooi te organiseren in zwembad de Kûpe.

Zondag 8 maart vanaf 14.00 uur tot ongeveer 17u zijn we met onze jeugd onder de 11 jaar,te vinden in de Kûpe te Buitenpost. Verenigingen uit Friesland, Groningen en Drenthe zijn bij ons te gast om in een sportieve ontspannen, omgeving de krachten met elkaar te meten.

In twee jaar tijd, is de waterpolo in Buitenpost, van 1 team uit gegroeid naar 3 teams!
Mocht u in de gelegenheid zijn om ons jeugdteam komende zondag te aan te moedigen bent u van harte welkom. U kunt dan met eigen ogen zien wat voor sportieve prestaties er door wekelijks trainen in de Kûpe, door onze waterpolo jeugd geleverd word.

Door het enthousiasme van de jeugd, hebben we zelfs bij de senioren waterpolo enkele nieuwe leden kunnen verwelkomen.
Met het vooruitzicht van het mooi ontworpen nieuwe zwembad, hebben we het afgelopen jaar sowiezo vollop groei kunnen zien bij de waterpolo- en de zwemafdeling van PWC.

Als PWC zijn we bezig de vereniging klaar te stomen voor het nieuwe zwembad. Zodat we nog meer jeugd en senioren de mogelijkheid kunnen bieden voor het uitoefenen van een sport, geschikt voor alle leeftijden en voor elke sportniveau.Creativiteit binnen PWC 

Met een zestal vrouwen van de senioren zwemploeg van vrijdagochtend 8.30- 9.00 uur hebben we als uitstapje een workshop leren tassen maken gevolgd met bovenstaand resultaat na een hele zaterdag  hard werken en een heleboel gezelligheid.
Leden gezocht voor onze seniorengroep op de woensdagavond!

KOM OOK ZWEMMEN!
Woensdagavond van 20:45 tot 21:30 uur
Zwembad de Kûpe te Buitenpost

In onze sportieve en gezellige groep mannen en vrouwen en van zwemclub PWC (leeftijd tussen de 20 en 80 jaar) is plaats voor nieuwe leden! Wil je in beweging komen, werken aan je conditie, je zwemslag verbeteren, op een leuke manier nieuwe mensen leren kennen, een avondje er even uit? Het kan allemaal onder de gediplomeerde, ervaren en enthousiaste leiding van onze trainer. Zwemmen is leuk, gezond, je gebruikt al je spieren en niet blessuregevoelig.
Meedoen/proefzwemmen? Je vindt vast een klik bij dit groepje zeer uiteenlopende zwemmers. Langzaam, snel, enthousiast, positief, leergierig, gezellig, humoristisch, een avondmens? Het kan allemaal, maar het hoeft niet!
De contributie valt reuze mee: €17,70 per maand.

Zwemclub PWC Buitenpost winnaar Fryselcup

Na een spannende finale in Sneek is zwemclub PWC uit Buitenpost afgelopen zaterdag 13-04-2019 winnaar geworden van de Fryselcup 2019. Elk jaar wordt er met 4 clubs gestreden om de wisselbeker, te weten SG Bolsward-Workum, Avéna Joure, Neptunia ’24 Sneek en PWC Buitenpost.

PWC begon de wedstrijd met een kleine achterstand op Avéna, de winnaar van vorig jaar. Het was al duidelijk dat een eerste plaats mogelijk was maar daar moest nog wel hard voor worden gezwommen. Door de gretigheid van de zwemmers zijn er vele PR’s gezwommen. Dit alles heeft ertoe geleidt dat de achterstand werd omgezet in een voorsprong. Voor de zwemmers werd dit pas duidelijk bij het bekend maken van de winnaar. Het bleef dus spannend tot aan het eind en de wisselbeker in ontvangst kon worden genomen.

Door: Nynke Sijtsma


Promotiefilmpje PWC

Voor de jeugdsponsoractie van Poeisz hebben onze jeugdleden Kyra, Lisanne en Renske een mooi filmpje gemaakt over onze zwem- en waterpoloclub! Bekijk de video hieronder:

Clubkampioenen PWC 

door Jitske Driessen

Vrijdagavond 15 maart jl. waren de jaarlijkse clubkampioenschappen van zwem- en waterpolovereniging P.W.C. in zwembad De Kûpe in Buitenpost. In verschillende leeftijdscategorieën werd er gestreden om de medailles en om de felbegeerde titel clubkampioen bij de dames en heren. Door elke zwemmer werden vier verschillende afstanden gezwommen (schoolslag, rugslag, vlinderslag en vrije slag) over 25 of 50 meter afhankelijk van de leeftijd. Iedereen deed zijn/haar uiterste best en er werden die avond maar liefst 93 persoonlijke records gezwommen! Bij de dames mocht Renske Driessen de beker in ontvangst nemen en als clubkampioen op het hoogste podium staan. Bij de heren was het Herman Buist die zijn titel zelf wist te prolongeren. De PR verbeter cup werd gewonnen door Tina José Vrieswijk. Zij wist afgelopen seizoen het vaakst haar PR te verbeteren.

Overige uitslagen: meisjes 6-9 jr.: 3e Daphne Anne Eek, 2e Aline Sangers, 1e Britt Rijnders, jongens 6-9 jr.: 2e Rinze Bruins Slot, 1e Wilco Driessen, meisjes 10/11 jr.: 3e Naenke Brecht Veenstra, 2e Stella Lusan Hooisma, 1e Sylke Vrieswijk, jongens 10/11 jr.: 3e Marcel Nonkes, 2e Jan de Boer, 1e Hidde Bruins Slot, meisjes 12-16 jr.: 3e Alletta Leijendekker, 2e Margreet Bosch, 1e Kyra Kootstra, jongens 12-16 jr.: 3e Cédric van der Veen, 2e Axel Jorn Veenstra, 1e Roan Altena, dames 17-30 jr.: 3e Grytsje Kazimier, 2e Laura Marinus, 1e Ellen Jager, heren 17-30 jr.: 3e Sander de Boer, 2e Rutger Hoving, 1e Bouke van der Zaag.


Minioren-Junioren 02-03-2019

Op zaterdag 2 maart stond de Minioren-Junioren wedstrijd in Dokkum op het programma. Met een groep van 10 enthousiaste zwemmers, 2 trainers en de nodige supporters vertrokken we richting het Tolhuisbad. Een aantal afstanden waren nog niet eerder door de zwemmers gezwommen, wat toch wel de nodige spanning met zich meebracht. Met een zeer enthousiaste omroeper, ca. 110 zwemmers en een volle tribune begon de wedstrijd. De gezwommen afstanden werden met goed gevolg afgelegd en vele persoonlijke records werden verbeterd. De resultaten leidden tot 3x goud voor Sylke, 2x goud voor Wilco en 1x brons voor Axel Jorn, een zeer geslaagde wedstrijd!

Door: Lisanne Postma

 

 


Afvalopruimactie PWC groot succes

Op 23 februari heeft PWC een afvalopruimactie gehouden in Buitenpost. 40 leden verdeeld over 6 groepen zijn in circa 4 uren tijd het hele dorp door geweest. Gewapend met een grijpstok, lege vuilniszakken, handschoenen en oranje hesjes. Onderweg hebben we veel positieve reacties ontvangen van voorbijgangers, variërend van 'goed bezig', 'complimenten', 'lekker buiten aan de slag', 'wat wordt het weer mooi schoon', tot 'jullie hadden beter gele hesjes aan kunnen doen'. Dat laatste was misschien maar beter van niet. De uiteindelijke score bestond uit 40 volle vuilniszakken met daarin vuurwerkresten, blikjes, plastic zakken, lege drankflessen, kauwgum, peuken en nog veel meer! Met deze actie heeft PWC een mooi bedrag verdiend voor in de clubkas. Daarnaast is Buitenpost weer helemaal schoon en is het voor alle leden die mee gedaan hebben een goede bewustwording over wat we met zijn allen eigenlijk wel niet allemaal zomaar op straat gooien!


Voor meer foto's, zie onze fotopagina.

Herexamens lifeguards

De trainers van PWC hebben op vrijdag 18-01-2019 een herexamen voor hun lifeguard-diploma gedaan. Dit is eens in de twee jaar nodig om de kennis up-to-date te houden. Alle deelnemers aan dit herexamen hebben de reddingsoefeningen naar behoren uitgevoerd en zijn daarom allemaal geslaagd! 

Waterpolojeugd P.W.C. succesvol in De Kûpe 

Zaterdag 17 november had P.W.C. de organisatie in handen van het competitietoernooi voor de EG jeugd. Voor de thuisploeg P.W.C. stonden er drie wedstrijden op het programma: de eerste werd met duidelijke cijfers (5-0) gewonnen van het team van Orca. Bij de tweede wedstrijd was ook wethouder Jouke Spoelstra aanwezig. Hij mocht bij deze wedstrijd het startsignaal geven en de bal te water laten. De tegenstander was het team van HZPC/Avéna, tevens koploper in de competitie. Ook deze wedstrijd werd gewonnen door P.W.C. en wel met 7-5, een hele knappe prestatie. Als laatste werd er gespeeld tegen het team van De Reest uit Meppel. Met een eindstand van 6-4 kwam P.W.C. ook na deze wedstrijd als winnaar uit de strijd. Na dit toernooi staat het jeugdteam van P.W.C. nu gedeeld eerste in de competitie. Een geweldige prestatie van de jeugd en hun trainers Gerlof Solle en Marit Krottje wat zij in zo’n korte tijd hebben bereikt.

 

Wethouder Jouke Spoelstra opent de wedstrijd

Amficup zwemtoernooi PWC

Op zaterdag 23 juni organiseerde zwemvereniging PWC uit Buitenpost de jaarlijkse Amficup zwemwedstrijd. Voor deze wedstrijd werden, naast PWC, nog 3 verenigingen uitgenodigd: Avéna uit Joure, De Granaet uit Dokkum en De Wetterwille uit Burgum. Elke vereniging vaardigde 25 zwemmers af. Gestreden werd om de vele medailles die de zwemmers per afstand konden behalen. PWC wist de beker dit jaar helaas niet opnieuw te winnen. Avéna werd met 50 punten de winnaar, gevolgd door PWC met 48 punten, De Granaet met 41 en Wetterwille met 26 punten.

Vele PR’s werden gezwommen. De medailles werden binnen gehaald door Hidde Bruins Slot 3e op 25 school en 3e op 25 vrij, Aletta Leijendekker 1e op 50 vrij en 1e op 50 school, Renske Driessen 3e op 50 school, Roan Altena 2e op 50 rug en 1e op 100 wissel, Niek van der Meulen 3e op 50 rug, 3e op 100 wissel, Wilco Driessen 1e op 25 vrij, Margreet Bosch 1e op 50 rug, Lisanne Broersma 3e op 50 rug, Axel Jorn Veenstra 2e op 50 rug en Cédric van der Veen 2e op 100 

Waterpolo clinic PWC

Zaterdag 16 juni heeft KNZB Noord een Waterpolo clinic gegeven bij de zwem- en waterpolovereniging PWC in Buitenpost. In januari van dit jaar is de PWC gestart om een nieuw jeugdteam voor 7-13 jaar voor de waterpolo samen te stellen. Inmiddels is een gemengd team van enthousiaste jonge spelers in training. Doel is om volgend jaar mee te doen met de jeugdcompetitie. KNZB Noord juicht dit initiatief toe en stelde voor om een clinic te verzorgen.

Hoofdtrainer bij SGHA Heerenveen  Sander Bathoorn en 2 spelers uit de 1e klasse, Tristan Zwart en Onno van der Werf,  verzorgden een leuke en leerzame clinic. De 13 jonge spelers kregen eerst een introductie over waterpolo en technieken. Hierna mochten zij de technieken in het water uitvoeren. De 1e helft duurde maar een half uur maar was best intensief. Tijdens een korte pauze werd een demonstratie gegeven door de 2 spelers van SGHA, de beide trainers van de PWC, Gerlof Solle en Marit Krotje en Grietje Schouwstra namens de dames team van de PWC.  Zo was goed te zien wat voor snelle, krachtige teamsport waterpolo is.

Hierna kregen de jonge spelers spelenderwijs les over baltechnieken. Al met al een ontzettende leuke en leerzame clinic.

Bron: nieuwsuitkollum.nl

Jeugdig publiek bij waterpolowedstrijd PWC

(Door: Grietje Schouwstra)
Afgelopen zaterdag 14 april 2018 speelde het seniorenteam van Zwem- en Waterpolovereniging PWC hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dit onder support van de jonge aanwas van PWC.

In januari is PWC gestart met een jeugd waterpolo afdeling. Hier is veel animo voor en er wordt zeer enthousiast en gedreven getraind onder leiding van twee enthousiaste jonge jeugdtrainers. Na het vele trainen, waarbij ook altijd een partijtje wordt gespeeld, was het wel eens interessant om te zien hoe het er bij een waterpolowedstrijd aan toe gaat. Enkele gespannen en enthousiaste pupillen met begeleiders zaten langs de badrand de spelers aan te moedigen. Tegelijkertijd kregen ze hierbij speluitleg van hun trainer.

Het herenteam maakte er een sportieve wedstrijd van, mooie doelpunten, goed verdedigde acties en zelfs een strafworp. Het was een wedstrijd waarbij de beide teams aan elkaar gewaagd waren. Deze wedstrijd had alles in zich om de jeugd een goed beeld te geven van hoe het er bij een waterpolowedstrijd aan toe gaat.

Gelukkig voor de jeugd en goed voor de stand van ons herenteam, werd na een periode van gelijk opgaande score, de wedstrijd met overmacht uitgespeeld en gewonnen met 15-7. Met nog één wedstrijd te gaan draait ons herenteam goed mee in de competitie en gaan ze voor een plek bij de eerste drie.

Zwem- en Waterpolovereniging PWC leidt Lifeguards op

(Door: Grietje Schouwstra)
Met de komst van een nieuw zwembad in de gemeente Achtkarspelen heeft Zwem- en Waterpolovereniging PWC alvast geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe lifeguards. Tezamen met deelnemers vanuit zwemvereniging ZPD, docenten van het Lauwers College en medewerkers van zwembad de Kûpe, is er door een aantal PWC-leden een lifeguardopleiding in zwembad de Kûpe gevolgd.

Afgelopen februari is er gestart met de opleiding, waarna de eerste 10 deelnemers in maart met goed gevolg examen hebben gedaan. Een volgende groep van 14 personen mocht afgelopen vrijdag 13 april 2018 examen doen en laten zien dat ook zij bekwaam zijn in het reddend zwemmen. Zij moesten onder andere laten zien dat zij iemand uit het water kunnen redden, iemand over 50 meter kunnen vervoeren en een drenkeling van de bodem kunnen opduiken.

Als PWC zijn we blij dat we nu zoveel bekwame mensen aan het bad hebben staan en hierdoor onze leden veilig in het zwembad kunnen laten zwemmen.

2e in de Fryselcup! 

(Door: Hester Ludema)
Zaterdag was de laatste Fryselcup wedstrijd van dit seizoen. In de laatste tussenstand stonden we op een 2e plaats, 11 punten achter de nummer 1. We hebben tijdens de laatste wedstrijd een grote inhaalslag gemaakt tot 4 punten verschil, maar zijn uiteindelijk toch 2e geëindigd met 7 punten achter Avéna. Voor 2 zwemmers was dit de eerste wedstrijd. Een beetje gespannen verschenen ze voor de eerste keer aan de start. Maar wat een keurige prestaties hebben zij neergezet! Voor de eerste keer meedoen en dan beide al 1x als 4e eindigen. Petje af!

Fryselcupzwemmers bedankt voor jullie inzet. Goed gedaan!

(Door: Nynke Sijtsma)
Zaterdag 7 april werd de laatste wedstrijd voor de Fryselcup gezwommen. Met 24 zwemmers reisden we af naar Sneek.  Na een hele spannende finale wisten wij net niet opnieuw de Fryselcup te bemachtigen. De PWC heeft nog wel een eindsprint kunnen trekken in het puntenaantal maar kon het gat niet meer dichten. Door de gretigheid van de zwemmers om de titel te prolongeren zijn er nog wel vele PR' s gezwommen. Al met al een heel mooi resultaat.

Statiegeldflessenactie Coop

Dit kwartaal kan het statiegeld van de lege flessen, welke worden ingeleverd bij COOP Buitenpost, gedoneerd worden aan PWC.
Deze spaaractie is begonnen op 1 april 2018 en duurt tot en met 30 juni 2018. Bij het inleveren van de lege frisdrankflessen, kratten bier etc. kan worden gekozen voor de optie "doneren". Het uiteindelijke bedrag dat in deze drie maanden bij elkaar wordt gespaard, wordt door de COOP verdubbeld!

PWC wil de opbrengst van deze actie graag gebruiken voor de aanschaf van o.a. flippers en/of andere attributen, zodat er nóg beter getraind kan worden. Om ook de COOP een beetje te bedanken voor deze actie zou het mooi zijn dat wij ook (een deel van) de boodschappen bij COOP halen. Vanaf woensdag 11 april 2018 kunnen de lege flessen ook in het zwembad worden ingeleverd in de speciale zak. Let op: eigen merk flessen van bijvoorbeeld de Lidl kunnen niet worden ingeleverd.

1-uursestafette 2018

Afgelopen zaterdag 31 maart deed PWC met drie teams mee aan De Pinguin 1-uursestafette in Hoogezand. Hierbij was het de bedoeling om in een team van zwemmers in één uur een zo groot mogelijke afstand af te leggen, door om en om 50 meters te zwemmen. 's Ochtends beet het eerste en jongste team de spits af. In een gemixt team met zwemmers onder de 13 jaar zwommen zij bijna vier kilometer, om precies te zijn 3920 meter. Tijdens de races bleken de zwemmers fanatiek te zijn en de tussenuitslagen werden door hen dan ook goed in de gaten gehouden. In de middag was het tweede team aan de beurt. Tussen het geweld van alle andere (heren)teams zwommen zij met zijn allen bijna 5 kilometer, namelijk 4800 meter. Meteen na de race werd al over deelname van volgend jaar gesproken! 's Avonds maakte ons masterteam hun opwachting. De verwachtingen waren hoog gespannen en het is hen dan ook gelukt hun eigen afstand van vorig jaar te verbeteren. De zwemmers gaven alles wat ze in zich hadden en zwommen uiteindelijk 5750 meter. Hiermee behaalde dit team de tweede plaats!  Als een van de weinige teams die nog aanwezig waren konden zij hun beker in ontvangst nemen. Een leuke en geslaagde dag voor PWC! 

Geslaagde eerste training jeugdwaterpolo

Afgelopen woensdag 10 januari vond de eerste training van de jeugdwaterpolo plaats. Dit was een succes! Onder leiding van de nieuwe trainer Gerlof deden zo'n vijftien kinderen mee aan deze feestelijke training. Wethouder Jouke Spoelstra was aanwezig om de training te openen en kon natuurlijk niet achterblijven. Hij sprong zelf ook in het water om een balletje mee te gooien. Zijn belevenissen in het zwembad deelt hij in zijn vlog.

Daarnaast waren er verschillende media aanwezig om deze bijzondere gebeurtenis vast te leggen. Omrop Fryslân maakte een korte reportage met daarin beelden van de training en een interview met onze secretaris en waterpoloster Grietje. Ook een fotograaf RTV NOF was er bij en schreef over deze avond dit stukje inclusief fraaie foto's. 

Ben je na het zien van de beelden enthousiast geworden en wil je zelf ook eens mee doen met de jeugdwaterpolo? Kom dan eens langs en train vier keer vrijblijvend mee! Bekijk alvast de trainingstijden of neem contact met ons op.

© Foto's: Tim Groeneveld

  

Selectiegroep gestart

PWC is in het nieuwe jaar gestart met een nieuwe selectiegroep. Deze groep heeft als doel PWC te laten promoveren uit de D2 competitie naar de D1 competitie.

De selectiegroep bestaat uit zwemmers die gemotiveerd en enthousiast zijn. Zij willen iets bereiken, graag iets nieuws leren en willen daar graag voor trainen. Deze groep traint drie keer in de week (zie de trainingstijden). De trainingen worden gericht op de slagen die tijdens de competitiewedstrijden worden gezwommen  en worden zo gegeven dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op de wedstrijd.

Van de zwemmers in deze groep wordt er het volgende van je verwacht:

·        Aanwezigheid, er wordt van je verwacht dat je gemiddeld maximaal 1 training in de maand overslaat

·        Je bent gemotiveerd, je wilt graag leren sneller en beter te zwemmen.

·        Je zwemt zoveel mogelijk wedstrijden, waarvan in ieder geval alle competitiewedstrijden.

·        Je (school)werk leidt niet onder de trainingen.

Wanneer je enthousiast bent en bij de selectiegroep wilt komen zwemmen kun je terecht bij de trainers Sander of Jeroen. Je vragen of aanmelding kun je ook sturen via het contactformulier.